10 Dure Investeringsfouten met Crypto: hoe kun je dit vermijden?

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

Het vermijden van veelgemaakte fouten is cruciaal voor succesvol beleggen in de volatiele markt voor cryptocurrency's. Beleggers moeten grondig onderzoek doen om oplichting, verkeerde informatie en "rug pulls" te vermijden. Emotionele besluitvorming op basis van angst en hebzucht moet worden vervangen door gedisciplineerde strategieën zoals diversificatie en risicobeheer.

Dromen van 100x rendement kan velen verleiden om hun geluk te beproeven op de cryptocurrency markt. Maar wat als je niet alleen afhankelijk zou zijn van geluk en stappen zou nemen om een betere cryptobelegger te worden?

Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die investeerders geneigd zijn te maken tijdens hun reis naar rendement. Dit artikel zal je geen 100x rendement garanderen, maar het zal je zeker helpen om door de zeer volatiele markt te navigeren en fouten te vermijden die anderen in het verleden hebben gemaakt.

10 Crypto Beleggingsfouten die je moet vermijden

1. Niet je eigen onderzoek doen

Laten we beginnen met een veelgebruikte uitdrukking door cryptocurrency-enthousiastelingen: ‘Do your own research’ (DYOR).

De cryptocurrency-sector staat bekend om oplichting, hackers en het rondgaan van verkeerde informatie. Als belegger is het uw verantwoordelijkheid om de geloofwaardigheid van cryptomunten en -projecten te controleren voordat u erin investeert.

Beleggers moeten zich ook bewust zijn van het gebruik van beroemdheden en influencers op sociale media om cryptomunten te promoten. Shilling is een veel voorkomende praktijk waarbij mensen op sociale media, nieuwsbrieven en andere platforms tokens waarin ze al geïnvesteerd hebben ophemelen om het publiek over te halen deze crypto’s te kopen en de prijs op te drijven.

De kans dat je een slechte investering doet op basis van niet-geverifieerde informatie op het internet is groot. Daarom is DYOR een verplichte stap in verantwoord investeren in crypto’s.

2. Deelnemen aan Rug pulls

Om bij het onderwerp DYOR te blijven, investeerders die nieuw zijn op de cryptomarkt moeten begrijpen dat het opzetten van een cryptoproject eenvoudig is gezien de no-code tools en oplossingen die tegenwoordig beschikbaar zijn. Iedereen kan een website opzetten met een goed geschreven projectplan en een smart contract maken om een nieuwe vorm van cryptocurrency te ontwikkelen.

Dit brengt ons bij rug pulls. Rug pulls zijn een veelvoorkomende cryptozwendel waarbij de ontwikkelaars het project verlaten en er met het geld van de investeerders vandoor gaan. Als je nu een token bezit van een verlaten project, zal de tokenprijs waarschijnlijk tot nul dalen en je achterlaten met onherroepelijke verliezen.

Hoe voorkom je een “rug pull”?

  • Controleer de website en socialmediakanalen van het project;
  • Controleer of het oprichtersteam een gerenommeerde naam in de industrie is;
  • Controleer de leeftijd van de cryptomunten – vermijd tokens die in de laatste 24 uur zijn gemaakt;
  • Gebruik tools zoals DEX Screener om te controleren of de handel in de token onderbroken is, om te controleren of de token een lage marktliquiditeit heeft;
  • Wees je bewust van nieuw uitgebrachte tokens die de afgelopen 24 uur een hoge vlucht hebben genomen, omdat scammers FOMO gebruiken om potentiële investeerders te lokken.

3. Toegeven aan emotionele besluitvorming

Je moet altijd rekening houden met je emoties bij het nemen van beleggingsbeslissingen. De twee krachtigste emoties bij beleggen zijn angst en hebzucht. Dit geldt voor alle risicomarkten, inclusief crypto en aandelen.

Emotioneel beleggen is een belangrijke reden waarom zoveel beleggers kopen op markttoppen en verkopen op marktbodems. Hebzucht kan een belegger ertoe aanzetten de populairste cryptocurrency te kopen, die ene crypto die het gesprek van de dag is na de stijging van de afgelopen week. De hoop op winst en de angst om iets te missen (FOMO) kunnen de belegger ertoe aanzetten om de crypto te kopen zonder due diligence uit te voeren.

Marktdeelnemers hebben een gezonde beleggingsstrategie en -discipline nodig om de risico’s van emotioneel beleggen te beperken. Deze strategieën kunnen zo eenvoudig zijn als diversificatie, dollar-cost averaging en het gebruik van stop-losses.

4. Diversificatie verwaarlozen

Cryptoportfolio diversificatie is een eenvoudige en effectieve manier om je investering te beschermen. Deze strategie volgt de eeuwenoude wijsheid van “niet al je eieren in één mandje stoppen”.

De cryptomarkt is zeer volatiel en de sector zelf is nog in ontwikkeling. Als je al je investeringen op één token concentreert, stel je je portefeuille bloot aan onzekerheid op de markt.

Wat als het project waarin je investeert gehackt wordt of na verloop van tijd marktaandeel verliest aan een concurrent, of verouderd raakt door de opkomst van nieuwe technologie? Investeerders moeten erkennen dat de toekomst onvoorspelbaar is en moeten rekening houden met de slechtste scenario’s wanneer ze een investering doen.

5. Algemene risicomanagementtools negeren

Risicomanagementtools voor beleggingen zijn ontwikkeld op basis van tientallen jaren ervaring op de risicomarkt. Handelaren in cryptocurrency moeten oefenen in het gebruik van deze hulpmiddelen om zichzelf te beschermen tegen marktvolatiliteit, winsten te boeken en verliezen te beperken.

Een stop-loss order zal automatisch je tokens verkopen als het onder een bepaalde prijs komt. Op dezelfde manier zorgen limietorders ervoor dat je niet meer dan een specifieke prijs betaalt voor een token.

Beide tools helpen beleggers om door volatiele markten te navigeren. Deze tools zijn zeer eenvoudig te gebruiken en kunnen naadloos worden opgenomen in je crypto trading strategie.

6. Misbruik maken van momentum

Het gebruik van momentum bij beleggen is een tweesnijdend zwaard. Ervaren beleggers kunnen extra winst maken met hun beschikbare kapitaal door gebruik te maken van derivaten met een hefboomwerking, zoals opties en termijncontracten. Deze beleggers zijn zich bewust van het risico en de beloning van handel met vreemd vermogen en hanteren risicomanagementstrategieën om verliezen te minimaliseren.

Als een belegger echter financiële derivaten met een momentum gebruikt zonder het potentieel van onbeperkte verliezen te erkennen en zonder de juiste strategieën voor risicobeheer, kan hij zijn financiële welzijn ruïneren.

7. Klungelen met Crypto Wallet Applicaties

Cryptowallets zijn de toegangspoort tot de cryptowereld. Deze fungeren als je persoonlijke kluizen waar alleen jij verantwoordelijk voor bent. Als cryptobelegger moet je de private keys en codes die toegang geven tot je wallet beschermen. Je kunt zelfs hardware wallets (cold storage wallets) gebruiken om de hoogste graad van walletbescherming voor jezelf te garanderen.

Een veelgemaakte fout die cryptobeleggers maken is het verkeerd typen van het adres van de wallet. Als je tokens naar jezelf of naar een vriend stuurt, is het cruciaal dat je ze naar het juiste wallet-adres stuurt. Zelfs een kleine tikfout kan ertoe leiden dat je geld voor altijd verloren gaat.

8. Non-Custodial Wallets en DeFi omzeilen

Om bij het onderwerp van cryptowallets te blijven: Cryptobeleggers worden aangemoedigd om te onderzoeken of ze hun tokens kunnen verplaatsen van rekeningen die worden beheerd door gecentraliseerde bedrijven naar hun eigen non-custodiale wallets.

De zin “not your keys, not your crypto” weerklonk in 2022 toen duizenden cryptobeleggers hun geld verloren nadat prominente gecentraliseerde cryptobeurzen en uitleenplatforms failliet gingen. Klanten van FTX, BlockFi, Voyager, Celsius en Gemini Earn vechten nog steeds om hun cryptomunten terug te krijgen.

Investeerders die op zoek zijn naar rendement kunnen gebruik maken van prominente decentralized finance (Defi) protocollen zoals Aave en Uniswap om rente te verdienen op hun cryptostortingen.

Opnieuw moeten we wijzen op het advies van DYOR voordat we DeFi-toepassingen gebruiken.

9. Vergoedingen en belastingen niet bijhouden

Beleggers hebben de neiging om de transactiekosten en platformkosten te negeren die worden gemaakt bij het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Het is belangrijk om deze kosten bij te houden, omdat ze direct van invloed zijn op je winst/verlies uit cryptobeleggen/traden.

Verder moeten cryptobeleggers zich bewust zijn van nieuw gecreëerde cryptobelastingwetten waaraan ze mogelijk moeten voldoen, afhankelijk van hun geografie. Een aantal landen, waaronder de VS en India, hebben vermogenswinstbelastingen van meer dan 30% op crypto ingesteld. Sommige regeringen hebben ook aanvullende bronbelastingen (TDS) opgelegd op de handel in crypto’s.

10. Te veel vertrouwen op technische analyse

Dit is een lastige. Daghandelaren en kortetermijnbeleggers gebruiken technische analyse om koop- en verkoopprijzen van activa te identificeren. Terwijl technische analysestrategieën zijn verfijnd gedurende tientallen jaren van marktervaring in de aandelenmarkt, werken ze niet altijd in cryptomarkten. Cryptocurrencies zijn anders en hebben unieke marktkrachten die hun prestaties bepalen.

Hoewel technische analyse nog steeds wordt aangemoedigd, moeten cryptobeleggers zich bewust zijn van de tokenomics van een cryptocurrency om te anticiperen op het einde van de vestingperiodes, walvisactiviteit en emissieschema’s, die allemaal je beleggingsstrategie kunnen ondermijnen die is opgebouwd met behulp van traditionele technische analysetechnieken.

Conclusie

De boodschap is duidelijk. Doe je huiswerk, vertrouw het internet niet en geef niet toe aan FOMO. Als je geld op het spel zet in de markt, kan het moeilijk zijn om gedisciplineerd te blijven tijdens een sell-off of een prijsstijging. Toch kunnen eenvoudige risicobeheerstrategieën en emotioneel bewustzijn een groot verschil maken.

Vergeet niet om je portfolio te diversifiëren en prioriteit te geven aan veiligheid als het gaat om crypto wallets. Investeer nooit meer geld dan je je kunt veroorloven om te verliezen.

Gerelateerde Begrippen

Mensholong Lepcha

Mensholong Lepcha is een financieel journalist gespecialiseerd in cryptocurrencies en wereldwijde aandelenmarkten. Hij heeft gewerkt voor gerenommeerde bedrijven als Reuters en Capital.com. Gefascineerd door blockchaintechnologie, NFT's en de tegendraadse school van beleggen, heeft Mensholong expertise in het analyseren van tokenomics, prijsbewegingen en technische details van Bitcoin, Ethereum en andere blockchainnetwerken. Hij heeft artikelen geschreven over een breed scala aan financiële onderwerpen, waaronder grondstoffen, forex, monetair beleid van centrale banken en ander economisch nieuws.