Cryptomiljardairs: 11 personen die waanzinnig rijk zijn geworden met cryptocurrencies

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

De opkomst van cryptocurrencies heeft onmiskenbaar een nieuwe golf miljonairs en miljardairs gecreëerd. Hoewel ze hun fortuin misschien op verschillende manieren hebben verdiend, hebben ze allemaal iets gemeen: ze zagen het potentieel in deze opkomende technologie en waren bereid om risico's te nemen.

Sinds de opkomst van cryptocurrencies zijn enkele individuen van cruciaal belang geworden in de cryptosector en hebben daarbij ongelooflijke fortuinen vergaard.

Van de oprichters van grote cryptobeurzen tot gewone investeerders en hedgefondsen, deze individuen hebben sterk geprofiteerd van hun betrokkenheid bij cryptocurrencies.

Of het nu is door te investeren in vroege digitale valuta zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) of door het succesvol lanceren van hun eigen blockchain-gebaseerde platforms. Deze cryptomiljonairs en -miljardairs hebben het financiële landschap opnieuw vormgegeven en zijn invloedrijke figuren in de industrie geworden.

Dit artikel behandelt de achtergronden, verhalen en razendsnelle opkomst naar rijkdom van 11 individuen die de ontwrichtende kracht van cryptocurrencies hebben benut om hun positie bij de wereldelite veilig te stellen.

1. Changpeng Zhao (CZ)

Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, is een Chinees-Canadese ondernemer en de oprichter en CEO van Binance, ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange wat betreft handelsvolume.

CZ’s reis naar rijkdom begon in de vroege jaren 2000, toen hij begon te werken in de tech-industrie. Hij bekleedde verschillende functies bij bedrijven als Bloomberg Tradebook, Fusion Systems en Blockchain.com. Zijn ervaring in deze functies gaf hem een diepgaand inzicht in handelssystemen, matching engines en blockchaintechnologie.

De rijkdom van CZ komt voornamelijk voort uit zijn succes met Binance en de bijbehorende tokens. Hij richtte het bedrijf op in 2017 en leidde het naar een van ‘s werelds meest populaire en invloedrijke cryptocurrency exchanges.

Via Binance introduceerde CZ de Binance Coin (BNB), die wijdverspreid werd naarmate de exchange aan populariteit won. BNB is sindsdien aanzienlijk in waarde gestegen, wat verder heeft bijgedragen aan de rijkdom van CZ.

Het is belangrijk op te merken dat de geschatte nettowaarde van CZ niet openbaar is, omdat Binance een privébedrijf is. Forbes schat het vermogen van CZ echter op $10,2 miljard. Sommige analisten geloven dat de cryptomiljardair veel rijker is, maar deze beweringen zijn niet meer dan speculatie. De media berichtten ook dat de cryptobaas in 2022 $65 miljard waard was, vóór de ineenstorting van de cryptomarkt.

2. Brian Armstrong

Brian Armstrong is een Amerikaanse ondernemer en de medeoprichter en CEO van Coinbase, de grootste in de VS gevestigde cryptocurrency exchange.

Voordat hij Coinbase oprichtte, werkte Armstrong als software-ingenieur bij verschillende technologiebedrijven, waaronder IBM en Airbnb. Het was echter zijn betrokkenheid bij cryptocurrency die zijn weg naar het fortuin plaveide.

In 2012 was Armstrong medeoprichter van Coinbase. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en robuuste beveiligingsmaatregelen werd het platform steeds populairder bij zowel beginnende als ervaren cryptoliefhebbers.

Het succes van Coinbase is nauw verbonden met de stijgende populariteit van cryptocurrencies, vooral Bitcoin. Naarmate de waarde van cryptocurrencies steeg, profiteerde Coinbase van de toegenomen handelsvolumes, transactiekosten en wisselprovisies, die allemaal bijdroegen aan de rijkdom van Armstrong.

Bovendien was Coinbase de eerste cryptocurrency exchange die naar de beurs ging. In april 2021 werden de aandelen van het bedrijf via een directe notering genoteerd aan de Nasdaq-beurs, waardoor Armstrong miljardair werd omdat zijn aandeel in het bedrijf aanzienlijk in waarde steeg.

Volgens Forbes is Armstrong nu $3,8 miljard waard. Het vermogen van de cryptoveteraan bereikte vorig jaar een recordhoogte van $6,6 miljard voordat de cryptomarkt instortte.

3. Barry Silbert

Barry Silbert is een Amerikaanse ondernemer en investeerder die vooral bekend is als oprichter en CEO van Digital Currency Group (DCG), een durfkapitaalbedrijf dat zich richt op de cryptocurrency-industrie.

Silbert begon zijn carrière in de financiële wereld bij investeringsbank Houlihan Lokey, waar hij zich toelegde op probleemleningen. In 2004 richtte hij SecondMarket op, een online marktplaats voor lastig verhandelbare activa, zoals aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven.

Silbert herkende vroeg het potentieel van Bitcoin en richtte in 2013 de Bitcoin Investment Trust (BIT) op, die geaccrediteerde beleggers de mogelijkheid bood om in Bitcoin te beleggen zonder daadwerkelijk de digitale valuta te bezitten. BIT werd het eerste beursgenoteerde BTC-investeringsvehikel en speelde een belangrijke rol in het normaliseren van Bitcoin.

In 2015 herdoopte Silbert SecondMarket tot Digital Currency Group (DCG), waarmee hij de focus van het bedrijf uitbreidde met niet alleen Bitcoin maar ook andere cryptocurrencies en blockchain-gebaseerde technologieën.

Sindsdien is DCG uitgegroeid tot een belangrijke speler in de cryptocurrency-industriem, dankzij zijn diverse portfolio van investeringen en dochterondernemingen, waaronder Grayscale Investments, Genesis, CoinDesk en nog veel meer.

Door zijn succesvolle ondernemingen in cryptocurrency en blockchain-gerelateerde investeringen heeft Silbert een aanzienlijke rijkdom vergaard. Forbes schat het vermogen van Silberts op $3,2 miljard.

4. Chris Larsen

Chris Larsen is een Amerikaanse ondernemer en zakenman die bekend staat om zijn betrokkenheid bij de oprichting van cryptocurrencybedrijven. Hij was medeoprichter van Ripple Labs, het bedrijf achter het controversiële, op blockchain-gebaseerde betalingsprotocol genaamd Ripple.

De XRP-cryptocurrency van Ripple verwierf snel populariteit en groeide uit tot een van de grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. Dankzij zijn rol bij Ripple vergaarde Larsen aanzienlijke rijkdom.

Forbes heeft hem erkend als een van de rijkste mensen in de cryptocurrency-industrie. Op het hoogtepunt van de waarde van XRP begin 2018 bedroeg Larsen’s geschatte nettowaarde $4,6 miljard. Zijn huidige nettowaarde wordt geschat op $2,6 miljard.

5. Jed McCaleb

Jed McCaleb is een Amerikaanse programmeur en ondernemer. Hij is vooral bekend als medeoprichter en voormalig CTO van Ripple, een digitaal betalingsprotocol, en als bedenker van de gedecentraliseerde cryptocurrency Stellar Lumens (XLM).

In 2010 raakte McCaleb geïnteresseerd in Bitcoin en richtte hij de eerste grote Bitcoin-beurs op, Mt. Gox. Op het hoogtepunt verwerkte het platform meer dan 70% van alle Bitcoin-transacties. Het kreeg echter te maken met beveiligingsproblemen en werd uiteindelijk gehackt, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid BTC verloren ging. McCaleb verkocht Mt. Gox in 2011 aan Mark Karpeles en distantieerde zich van het platform.

Na zijn ervaring met Mt. Gox richtte Jed McCaleb zijn aandacht op het creëren van een nieuwe gedecentraliseerde cryptocurrency. In 2014 was hij medeoprichter van Ripple en bekleedde hij de functie van CTO bij Ripple tot 2013.

Na zijn vertrek bij Ripple richtte McCaleb zich op het creëren van Stellar. Het project werd gelanceerd in 2014 en heeft als doel financiële instellingen met elkaar te verbinden en grensoverschrijdende transacties voor de niet-bankier te vergemakkelijken.

Dankzij zijn ondernemingen, met name de oprichting en ontwikkeling van Ripple en Stellar, heeft Jed McCaleb een enorm fortuin vergaard. Forbes schat dat hij momenteel $2,4 miljard waard is.

6. Devin Finzer

Devin Finzer is medeoprichter van OpenSea, een van de grootste marktplaatsen voor non-fungibele tokens (NFT’s) en digitale activa. OpenSea werd erg populair door de opkomst van NFT’s, unieke digitale activa die worden geverifieerd via blockchaintechnologie.

Voor OpenSea werkte Devin Finzer als software engineer bij Pinterest. Samen met Alex Atallah lanceerde hij in 2017 OpenSea, dat al snel een prominent platform werd voor het kopen, verkopen en verhandelen van NFT’s.

De marktplaats kreeg veel aandacht in 2021 toen NFT’s genormaliseerd werden, en trok spraakmakende kopers en verkopers aan. OpenSea heeft ook miljarden dollars aan transactievolume gerapporteerd op zijn platform, waarbij het een kleine commissie inhoudt op elke verkoop.

Als gevolg hiervan heeft Finzer een aanzienlijk vermogen vergaard door zijn rol als medeoprichter van OpenSea. Momenteel wordt zijn vermogen geschat op $2,2 miljard.

7. Alex Atallah

Alex Atallah is een technologie-ondernemer en medeoprichter van OpenSea. Atallah heeft een gevarieerde achtergrond. Hij begon zijn carrière in investment banking bij J.P. Morgan voordat hij een aantal startups oprichtte.

In 2010 was hij medeoprichter van de startup Sensopia, die de populaire app MagicPlan ontwikkelde waarmee gebruikers plattegronden kunnen maken met behulp van augmented reality. De app werd populair en succesvol, wat bijdroeg aan het vroege succes van Atallah.

In 2017 verlegde Atallah zijn focus naar het opkomende gebied van blockchaintechnologie en NFT’s. Samen met Devin Finzer was hij medeoprichter van OpenSea, dat zou uitgroeien tot de toonaangevende marktplaats voor het verhandelen van digitale activa, met name NFT’s.

Het succes van het bedrijf heeft Atallah gepositioneerd als een prominente figuur in de NFT-ruimte. Net als Finzer wordt Atallah’s nettowaarde geschat op $2,2 miljard.

8. Kim Hyoung-nyon

Kim Hyoung-nyon is een bekende Zuid-Koreaanse fintech-ondernemer. Hij is de medeoprichter en uitvoerend vicevoorzitter van Dunamu, dat de leidende cryptocurrency exchange van Zuid-Korea beheert.

Hyoung-nyon richtte Dunamu samen met Song Chi-hyung op in 2012. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot de populairste cryptobeurs in Zuid-Korea en heeft het aanzienlijke investeringen aangetrokken van gerenommeerde bedrijven, waaronder Kakao Ventures en Altos Ventures.

Door zijn betrokkenheid bij Dunamu is Hyoung-nyon een van de eerste miljardairs in de Zuid-Koreaanse crypto-industriegeworden. Forbes schat zijn huidige nettowaarde op $1,95 miljard.

9. Nikil Viswanathan en Joe Lau

Nikil Viswanathan en Joe Lau zijn medeoprichters van Alchemy, een technologiebedrijf dat infrastructuur biedt voor blockchainontwikkelaars. Ze startten Alchemy in 2017 met als doel ontwikkelaars te voorzien van tools en diensten om gedecentraliseerde applicaties (dApps) te bouwen op de blockchain.

Alchemy biedt een reeks oplossingen om ontwikkelaars te helpen de prestaties, schaalbaarheid en gebruikerservaring van hun dApps te verbeteren. Zowel Viswanathan als Lau hebben een achtergrond in technologie en techniek, en hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei en het succes van Alchemy in de blockchainindustrie.

In februari vorig jaar haalde het bedrijf $200 miljoen op met een waardering van $10,2 miljard, waardoor Viswanathan en Lau miljardairs werden. Volgens Forbes zijn Viswanathan en Lau elk $1,8 miljard waard.

10. Winklevoss tweeling

De Winklevoss-tweeling, bestaande uit Cameron en Tyler, zijn Amerikaanse ondernemers en investeerders die bekend staan om hun betrokkenheid bij de vroege ontwikkeling van Facebook en hun aanzienlijke investeringen in de cryptocurrency-industrie.

In 2012 ontdekten de Winklevoss-tweeling Bitcoin en begonnen ze zwaar te investeren in de digitale valuta. Ze kochten ongeveer 1% van de totale circulerende voorraad op dat moment, wat overeenkwam met ongeveer 100.000 BTC. Deze vroege investering heeft hen aanzienlijke rijkdom opgeleverd toen de waarde van de munt snel steeg.

Bovendien waren Cameron en Tyler Winklevoss medeoprichters van Gemini, een cryptocurrency exchange, in 2014. Gemini is uitgegroeid tot een van de toonaangevende exchanges in de Verenigde Staten. Hun betrokkenheid bij de exchange heeft verder bijgedragen aan hun algehele rijkdom.

Forbes schat hun huidige vermogen op $1,5 miljard per persoon. Hun vermogen bereikte vorig jaar een recordhoogte van ongeveer $4 miljard per persoon.

11. Fred Ehrsam

Fred Ehrsam is een Amerikaanse ondernemer en investeerder die bekend staat om zijn betrokkenheid bij de cryptocurrency-industrie. In 2012 richtte hij samen met Brian Armstrong Coinbase op.

Ehrsam’s reis naar rijkdom begon toen hij als handelaar in vreemde valuta (forex) bij Goldman Sachs ging werken. Zijn interesse in cryptocurrencies en blockchaintechnologie leidde echter tot zijn vertrek bij Goldman Sachs en mede-oprichting van Coinbase.

Onder Ehrsam’s mede-leiderschap maakte Coinbase een snelle groei door en werd het een van de meest prominente spelers in de cryptocurrency-industrie. De beurs trok miljoenen gebruikers aan en faciliteerde miljarden dollars aan cryptocurrency-transacties.

Hoewel Ehrsam Coinbase in 2017 verliet, wist hij nog steeds een aanzienlijke rijkdom te vergaren door zijn betrokkenheid bij de beurs. Volgens Forbes bedraagt Ehrsam’s huidige vermogen momenteel $1,3 miljard.

De waarde van het nemen van slimme risico’s is duidelijk

Al met al heeft de opkomst van cryptocurrencies onmiskenbaar een nieuwe golf miljonairs en miljardairs voortgebracht. Hoewel ze hun fortuin wellicht op verschillende manieren hebben vergaard, hebben ze allemaal iets gemeen: ze zagen het potentieel in deze opkomende technologie en waren bereid om risico’s te nemen.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen die zich op de cryptomarkt begaf hetzelfde succes had. Bovendien maken de volatiele aard van cryptocurrencies en de voortdurende veranderende regelgeving het essentieel voor potentiële investeerders om voorzichtig te werk te gaan.

Desondanks dienen de verhalen van deze cryptomiljardairs als bewijs van het potentieel voor het creëren van rijkdom dat in deze ontwrichtende technologie schuilt. Naarmate cryptocurrencies zich verder ontwikkelen en breder geaccepteerd worden, kunnen er nog meer succesverhalen in het verschiet liggen.

Voordat je besluit te investeren in een cryptocurrency, is het altijd raadzaam om je eigen onderzoek te doen.

Gerelateerde Begrippen

Joren Verdoes

Joren Verdoes is een ervaren schrijver en analist op het gebied van beleggen, crypto valuta en verwante technologie en software. Hij heeft een achtergrond in Financiële Economie en heeft tijdens zijn werk bij een financieel adviesbureau waardevolle ervaring opgedaan in marktanalyse en beleggingsadvies. Joren is gespecialiseerd in het vertalen van complexe concepten naar begrijpelijke taal, waardoor hij in staat is om zijn lezers diepgaand inzicht te bieden. Joren is online actief als schrijver, waarbij hij voor websites zoals Techopedia, Newsbit, Crypto Benelux en Crypto-Insiders artikelen en analyses publiceert over de eerder genoemde onderwerpen. Zijn heldere schrijfstijl en vermogen om technische…