Je smartphone afschermen: Essentiële tips om je digitale leven te beschermen

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we gebruiken ze voor van alles, van communicatie tot entertainment en financiële transacties.

Onze kleine klaptelefoontjes zijn geëvolueerd en hebben hun nut uitgebreid tot buiten onze vrienden- en familiekring. Ze spelen een cruciale rol in zakelijke communicatie, met een toenemende afhankelijkheid van smartphones voor samenwerking op de werkvloer.

Dat maakt de gegevens die erop staan tot doelwit voor opportunistische dieven en cybercriminelen.

Zoals beveiligingsbedrijf Kaspersky benadrukt: “Naarmate het gebruik van 5G toeneemt en meer apparaten afhankelijk worden van de connectiviteit die het biedt, zullen criminelen een grotere stimulans hebben om op zoek te gaan naar kwetsbaarheden die ze kunnen uitbuiten.”

Doordat smartphones steeds veelzijdiger worden, variërend van het bijhouden van voorraden en het beheren van logistiek tot het scannen van cheques en pakketten, en het monitoren van gezondheidstoestanden en vitale functies, zijn ze onmisbaar geworden in alle industriële sectoren.

Daarom is het belang van gegevensbescherming op smartphones niet te onderschatten, en dien je praktische strategieën toe te passen om de beveiliging van deze gegevensgestuurde apparaten te waarborgen.

Back-up maken van smartphone: Bescherm uw gegevens

Of het nu is om een geliefde te laten weten dat we later thuiskomen of om ervoor te zorgen dat onze kinderen in geval van nood contact met ons kunnen opnemen, onze smartphones staan klaar om die essentiële geruststellende link te bieden. In 2023 gebruiken meer dan 250 miljoen Amerikanen ze.

Of we nu voornamelijk onze apparaten gebruiken voor videogesprekken via Zoom of Teams, het e-mailen van klanten of het goedkeuren van een transactie binnen een bankieren-app, je zult het met me eens zijn dat het beveiligen van onze smartphones van het grootste belang is in het huidige digitale tijdperk.

Hoe pak je het maken van een back-up aan?

Hoe kunnen we er als verantwoordelijke eigenaars van deze apparaten voor zorgen dat we alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen hebben genomen?

  • De eerste stap is een back-up maken van de gegevens op onze smartphones. Dit is cruciaal voor het geval onze apparaten zoekraken of gestolen worden. We moeten een back-upschema opstellen wanneer we onze smartphones uit de doos halen of bij de eerste gelegenheid die zich voordoet. Onmiddellijk een back-up maken is noodzakelijk, of het nu iCloud, Dropbox of Google Drive is. Zo beschermen we onze waardevolle gegevens en kunnen we gerust zijn dat ze altijd beschermd zijn.
  • Zoek mijn apparaat en versleuteling is een andere essentiële functie om in te stellen op je smartphone. Nogmaals, stel deze onmiddellijk in. Als je de functies Traceren en Wissen op afstand hebt ingeschakeld, kun je met een gerust hart weten dat je bij verlies of diefstal je apparaat kunt terugvinden of alle gegevens op het vermiste apparaat op afstand kunt wissen. Encryptie voegt nog een extra beveiligingslaag toe en zorgt ervoor dat gegevens op een apparaat onleesbaar blijven, tenzij de officiële eigenaar er toegang toe heeft.

Beveiliging van smartphones: Uw digitale leven bijwerken

Tegenwoordig heb je nauwelijks de laatste update geïnstalleerd, of er wacht alweer een nieuwe op je! Elke keer dat je zo’n vervelende updatemelding krijgt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen en de nieuwe updates op je apparaat toe te passen.

Vergeet niet dat het direct toepassen van deze updates ervoor zorgt dat je smartphone beschermd is tegen nieuw ontdekte kwetsbaarheden, je apparaat veilig blijft en zo nu en dan nieuwe of verbeterde functionaliteit biedt.

Beste praktijken voor het beveiligen van uw mobiele apparaat

  • Installeer antivirussoftware en houd deze up-to-date; als je de instellingen configureert om dagelijks kwetsbaarheden te scannen, voorkom je dat malware je dag verpest.
  • Wanneer je een nieuwe app installeert, of het nu voor gaming of productiviteit is, is het cruciaal om eerst de recensies te lezen. Download de app alleen van betrouwbare bronnen om er zeker van te zijn dat je de officiële, veilige versie van een app downloadt. Betrouwbare bronnen zijn onder andere de Apple App Store en de Google Play Store.
  • Vergeet niet om toegangsrechten toe te kennen die nodig zijn voor het functioneren van de app. Controleer de toestemmingen regelmatig.
  • Het is een goede gewoonte om ongebruikte apps te verwijderen: Smartphones vragen je meestal om deze actie uit te voeren.
  • Als je een iOS gebruiker bent, doe dan geen Jailbreak op je apparaat. Als je een Android-gebruiker bent, pas dan geen Rooting toe op je apparaat. Of je nu een apparaat Jailbreakt of Root om illegale software te installeren, wees gewaarschuwd dat je de kwetsbaarheid van je apparaat vergroot. Bovendien zul je merken dat bankapps niet worden geïnstalleerd op een telefoon die op deze manier is aangepast.

Hoe verleidelijk het op dat moment ook lijkt, je moet waakzaam blijven en afzien van het downloaden van willekeurige installatiebestanden van niet-vertrouwde websitelinks of van ontwikkelaars die je niet kent.

Deze downloadbronnen worden vaak aangepast om kwaadaardige versies van een applicatie te bevatten. De kwaadaardige code in deze bestanden kan de beveiliging van je apparaat in gevaar brengen door je activiteiten te bespioneren of gevoelige gegevens te stelen.

Bescherm je zakelijke en persoonlijke gegevens door betrouwbare bronnen te gebruiken voor app-downloads en vermijd het verstoren van de werking van je apparaat door Jailbreak of Rooting, altijd op eigen risico!

Versterk de beveiliging van je smartphone met unieke wachtwoorden en biometrische toegang

Neem jij de nodige stappen om je smartphone zo goed mogelijk te beveiligen? Een cruciaal aspect is de sterkte van je wachtwoorden of zinnen. Het is van vitaal belang om unieke en robuuste combinaties te gebruiken die het voor iemand bijna onmogelijk maken om ze te raden. Zo verklein je het risico op onbevoegde toegang tot je apparaat aanzienlijk.

Verbeter de beveiliging van je apparaat door biometrische toegang te implementeren en een wachtwoord of wachtwoordzin in te stellen. Deze extra verdedigingslaag kan bestaan uit een eenvoudige vingerscan of gezichtsherkenningstechnologie om toegang te krijgen tot je smartphone. Door deze geavanceerde verificatiemethoden te gebruiken, kun je de bescherming van je apparaat versterken en gevoelige persoonlijke en zakelijke informatie beschermen.

Om de beveiliging van je apps en gegevens te verbeteren, kun je overwegen om Twee-Factor Authenticatie (2FA) te implementeren. Deze betrouwbare methode voegt een extra beschermingslaag toe door gebruikers te verplichten twee vormen van identificatie op te geven voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie. Door 2FA te implementeren kun je de beveiliging van je mobiele bedrijfsapplicaties verbeteren en waardevolle gegevens beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Stel je dit scenario voor

Je wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat je LinkedIn account gehackt is. Al je professionele connecties, werkgeschiedenis en persoonlijke informatie zijn nu in handen van een onbevoegd persoon. De impact op je professionele reputatie en het mogelijke misbruik van je gegevens is overweldigend.

In de LinkedIn app kun je Biometrische beveiliging instellen. Deze functie voegt een extra beschermingslaag toe aan je account, zelfs als je een zwak wachtwoord op je apparaat hebt of als iemand je inloggegevens heeft verkregen via social engineering, zoals een Shoulder Surfing aanval. Ik raad aan om deze extra beveiligingsstap waar mogelijk in te schakelen op je applicaties om de bovengenoemde situatie te voorkomen.

Veilig verbonden blijven: Navigeren door openbare Wi-Fi

Neem een pauze. Je zult er waarschijnlijk een nodig hebben tijdens je drukke werkdag; zoek een leuke koffietent op, geniet van een verfrissend kopje van je favoriete brouwsel en tegelijkertijd kun je het laatste nieuws en de sportuitslagen bekijken, een paar e-mails versturen, een nieuwe outfit bestellen en zelfs je bankrekening controleren.

WAARSCHUWING!

Ik raad ten zeerste af om openbare Wi-Fi-hotspots te gebruiken voor gevoelige taken zoals bankieren of het gebruik van e-commercesites.

Hoewel het handig kan zijn om gratis Wi-Fi te gebruiken, kan het ook een broedplaats zijn voor cybercriminelen.

Het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en waar mogelijk een beveiligde verbinding te gebruiken, zoals 4G of 5G op je smartphone.

Als je gebruik moet maken van openbare Wi-Fi, overweeg dan om je verbinding te versleutelen met een VPN om je gegevens te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Onthoud dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen als het gaat om online beveiliging.

Onthul de kwetsbaarheden van Bluetooth

Schakel Bluetooth uit als je het niet nodig hebt. Zo voorkom je dat een kwaadwillende hacker in de buurt probeert zijn apparaat aan dat van jou te koppelen.

Hoewel het geweldig is om te koppelen met je oordopjes of koptelefoon om naar een luisterboek of je favoriete muziek te luisteren, heeft Bluetooth een paar veiligheidsrisico’s, waaronder afluisteren, man-in-the-middle aanvallen en ongeautoriseerde toegang tot de bestanden en gegevens van je apparaat, je zou zelfs ongevraagde berichten kunnen krijgen.

Bluetooth-aanvallen uitgelegd

Bluejacking: Bluejacking is een bekende Bluetooth-aanval die vaak voor criminele doeleinden wordt gebruikt. Hoewel het misschien geen erg impactvolle aanval is, gebruiken hackers het vaak om gecompromitteerde apparaten te overspoelen met spamberichten. Het is belangrijk op te merken dat Bluejacking hackers geen toegang geeft tot het met Bluetooth verbonden apparaat of de gegevens ervan.

Bluesnarfing: Deze Bluetooth-aanval kan hackers onbeperkte toegang geven tot je apparaat en alle waardevolle gegevens. Nog enger is dat Bluesnarfing kan worden uitgevoerd zonder dat je het weet, zelfs als je de zogenaamd veilige modus hebt ingeschakeld. Als je apparaat eenmaal het slachtoffer is van Bluesnarfing, kunnen hackers alles in handen krijgen wat erin is opgeslagen. Niets is onbereikbaar, van dierbare foto’s en telefoonnummers tot gevoelige e-mails.

Bluebugging: Met deze geniepige techniek kunnen hackers een apparaat infiltreren en volledige controle krijgen. Eenmaal binnen kunnen ze telefoongesprekken, e-mails en berichten afluisteren en zelfs ongemerkt op het web surfen. Erger nog, ze kunnen telefoongesprekken voeren zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Deze aanvallen zijn vooral gericht op oudere, verouderde apparaten.

Neem de controle over uw smartphone-services

Locatiediensten: Een van de meest energieverslindende smartphone-functies zijn de locatieservices. Hoewel het handig kan zijn voor kaart- en navigatie-apps, verbruikt het aanzienlijk veel stroom als je het altijd aan laat staan. Als je niet vaak locatie-gebaseerde apps gebruikt, overweeg dan om deze dienst uit te schakelen. Je kunt hem altijd weer inschakelen als dat nodig is.

Push-e-mail: Push e-mail is een dienst die automatisch nieuwe e-mails naar je apparaat stuurt zodra ze in je inbox binnenkomen. Hoewel deze functie handig is voor wie realtime e-mailmeldingen nodig heeft, kun je, als je niet onmiddellijk e-mailupdates nodig hebt, overwegen om over te schakelen op handmatige e-mailsynchronisatie of het synchronisatie-interval te verhogen om de batterij te sparen.

App verversen op de achtergrond: App verversen op de achtergrond is een functie waarmee apps hun inhoud op de achtergrond kunnen bijwerken, zelfs als ze niet actief in gebruik zijn. Hoewel het nuttig kan zijn in sommige apps, verbruikt het veel verwerkingskracht en batterijduur.

Wi-Fi en Bluetooth: Als je ze niet actief gebruikt, is het aan te raden om ze uit te schakelen om de batterij te sparen. Deze diensten zoeken voortdurend naar beschikbare netwerken of apparaten om verbinding mee te maken, waardoor de batterij onnodig leegloopt. Door ze uit te schakelen verlaag je het aanvalsoppervlak van je apparaat.

Autosync: Autosync is een dienst die automatisch je gegevens, zoals contactpersonen, agendagebeurtenissen en app-gegevens, synchroniseert met de cloud of andere apparaten. Schakel auto-sync uit voor apps waarmee je niet vaak hoeft te synchroniseren.

Conclusie

Als je de ernst van de situatie niet volledig beseft, overweeg dan de kritieke aard van de informatie die op je telefoon is opgeslagen. In geval van diefstal of hacken van je telefoon kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot een waardevolle schat aan gegevens.

Deze gegevens omvatten opgeslagen wachtwoorden in de autofill-functie van je webbrowser, contacten uit je adresboek, een lijst met recente bestanden opgeslagen door je besturingssysteem, en verwijderde bestanden die tot herstel vatbaar zijn (totdat de opslagruimte wordt overschreven).

Daarnaast behelst het tekstberichten die zijn uitgewisseld op je telefoon, gesprekslogs van telefoongesprekken, en recente GPS-locaties vastgelegd door foto’s en navigatie-apps. Bankrekeninggegevens, zoals gedownloade PDF bankafschriften, creditcardnummers opgeslagen in de autofill van je webbrowser, en naam- en adresgegevens van je contactpersonen.

Je kunt met enkele eenvoudige stappen je persoonlijke gegevens beter beschermen. Wacht niet tot het te laat is; onderneem nu actie!

Gerelateerde Begrippen

John Meah

Als auteur en freelance schrijver heeft John zijn vaardigheden op het gebied van boeiende inhoud aangescherpt. Maar dat is niet alles - hij is ook een gecertificeerd cyberbeveiligingsadviseur met PCIP-, CISSP- en CCSK-certificaten. Hij is ook volwaardig lid van het prestigieuze Chartered Institute of Information Security (CIIS). Momenteel werkt John voor een internationale offshore bank en beheert hij de beveiliging van alle projecten. Maar daar houdt zijn expertise niet op - hij heeft meer dan twee decennia in IT & Informatiebeveiliging gewerkt in verschillende sectoren zoals het bankwezen, de financiële sector en logistieke diensten. Wat hem onderscheidt, is zijn vermogen…