Magnus Carlsen: hoe intuïtie en AI de beste schaker ter wereld voortbrengen

BELANGRIJKSTE LEERPUNTEN

Magnus Carlsen, de hoogst genoteerde schaker, gebruikt AI-tools, met name schaakmachines zoals Leela en Stockfish, voor training. Zijn menselijke intuïtie en onvoorspelbaarheid blijven echter cruciaal in het spel. Zijn coach, Peter Heine Nielsen, benadrukt dat de inzichten van AI weliswaar worden gebruikt, maar dat het vaak de menselijke "randbegrippen" zijn die de wedstrijden beslissen.

De schaakwereld is al tientallen jaren een fascinerende arena waar kunstmatige intelligentie (AI) en menselijk intellect met elkaar in botsing komen. Magnus Carlsen is de beste schaker ter wereld en heeft de hoogste rating ooit. Met zijn hoogste Elo-rating (een maatstaf voor schaakvaardigheid) van 2.882 staat hij aan de top van dit ingewikkelde spel.

Onlangs had ik het voorrecht om met zijn coach, Peter Heine Nielsen, te spreken. Hij deelde onschatbare inzichten over de veranderende dynamiek tussen AI en menselijke intuïtie in het schaakspel.

Sinds hun introductie halverwege de jaren tachtig zijn schaakmachines snel in vaardigheid toegenomen. Hun Elo-rating is gestegen van ongeveer 2.000 in het midden van de jaren 80 (een vaardigheidsniveau ergens tussen een gemiddelde en deskundige menselijke speler) tot 3.610 in 2023. Deze Elo-rating ligt ver buiten het bereik van elke menselijke speler, inclusief Carlsen.

Source: Our World in Data

Nielsen, als coach van de beste schaker ter wereld, is getuige van deze transformatie. Hij zegt:

“De tijd dat mensen, zelfs Magnus, konden concurreren met een computer is al lang voorbij.”

Maar dat betekent niet dat de mens volledig is uitgeschakeld.

Beste schaker ter wereld: Navigeren tussen AI en intuïtie

“Computers zijn hulpmiddelen die we allemaal tot onze beschikking hebben. We concurreren niet met ze,” zegt Nielsen. Daarom wordt AI gebruikt om spelers te trainen en het spel te analyseren.

Nielsen onthult echter een interessante wending: de blijvende waarde van menselijke intuïtie en onvoorspelbaarheid. Deze eigenschappen zijn essentieel in een spel dat steeds meer gedomineerd wordt door machinale precisie.

“Schaken is een spel tussen twee mensen, een spel van fouten onder druk. Magnus kan het gevoel hebben dat een zet hem de beste kansen geeft en zijn tegenstander onder druk zet, terwijl een computer dit gevoel niet kent.”

Uiteindelijk zoeken de beste schakers ter wereld, zoals Carlsen, naar “randconcepten” – zetten die door een schaakmachine misschien niet worden gekozen, maar die een nietsvermoedende tegenstander onder druk zetten.

“De computer, die miljarden zetten berekent en niet wordt beïnvloed door zenuwen, zou de juiste counter kunnen vinden, terwijl een menselijke tegenstander dat misschien niet zou doen.”

Daarom is het doel niet om de machine te slim af te zijn, maar om de menselijke onvoorspelbaarheid te omarmen.

“Modern schaken is als volgt: Als we allemaal volgen wat de computer ons vertelt in de analyse, hebben we allebei dezelfde bron, dezelfde ideeën, en wordt de partij remise. Dus proberen we op zoek te gaan naar concepten op het scherpst van de snede…Dat is schaken. Dat is sport.”

Nielsens inzichten onderstrepen de complexe dans van mens en machine op de hoogste schaakniveaus. De opkomst van computerschaak is gegroeid, wat wordt onderstreept door de dramatische stijging van de Elo-waarderingen.

En toch is schaken uiteindelijk een menselijke sport waarbij intuïtie, onvoorspelbaarheid en de kans op fouten altijd belangrijk zullen blijven.

De hulpmiddelen van de beste schaker ter wereld

Deze menselijke factor gaat niet over het negeren van de inzichten van AI. Sterker nog, een cruciaal onderdeel van Nielsens rol als schaakcoach bestaat uit diepgaande computeranalyse.

“Eigenlijk is alles wat ik doe computeranalyse. Ik zet verschillende computerprogramma’s tegen elkaar op, kijk waar hun meningen verschillen en probeer ervan te leren.”

Deze aanpak, met name voor openingsstrategieën, is een integraal aspect van zijn coaching.

Voorafgaand aan een wedstrijd voorziet Nielsen Carlsen van een aantal door AI gegenereerde concepten. Carlsen evalueert deze strategieën en kiest welke hij gebruikt in zijn voorbereiding.

Leela (Lc0) en Stockfish zijn de twee belangrijkste tools die Nielsen gebruikt.

Leela

Lc0 0.29.0, of Leela, heeft een onderscheidende positie in de wereld van schaakmachines. Volgens de ratinglijst gepubliceerd door de SSDF, per mei 2023, is Leela (Lc0 0.29.0 Cuda-808544 3060Ti) de huidige leider. Het is ook het eerste schaakprogramma dat de Elo-barrière van 3600 overschrijdt.

Het Zweedse beoordelingssysteem is gebaseerd op toernooivoorwaarden, waarbij 40 zetten in 2 uur worden gedaan, gevolgd door 20 zetten in elk volgend uur.

Leela’s ongeëvenaarde 3.610 ranking gaat gepaard met een foutmarge van -41 tot 45, wat suggereert dat de werkelijke rating ergens tussen 3.569 (3.610 – 41) en 3.655 (3.610 + 45) zou kunnen liggen. Hoewel deze enorme prestatie indrukwekkend is, is er duidelijk behoefte aan meer games om de foutmarge te verkleinen.

De opmerkelijke prestaties van de software waren tegen tegenstanders met een gemiddelde Elo-rating van 3.466, wat leidde tot een significante winstratio van 68%. Zijn positie als de best beoordeelde engine op de SSDF-lijst illustreert Leela’s substantiële mogelijkheden en invloed in de schaakwereld.

De verwachting groeit om te zien hoe de schaak-engine het zal doen als het blijft spelen tegen topklasse programma’s, een cruciale factor in zijn bijdrage aan de prestaties van de beste schaker ter wereld.

Stockfish

Stockfish, een krachtige en openbaar verkrijgbare software, is een ander belangrijk onderdeel in de voorbereiding van de beste schaker ter wereld.

Volgens de ranglijst die door de SSDF is gepubliceerd, stond Stockfish (Stockfish 15 x64 1800X 3,6 GHz) in mei 2023 op de vierde plaats van alle geteste schaakprogramma’s. In juni 2023 werd echter Stockfish 16 uitgebracht, die nog niet gerangschikt is.

Stockfish 15 heeft in totaal 367 partijen gespeeld, met een winstpercentage van 66%. De gemiddelde tegenstanderrating is 3.456 Elo. Het programma heeft een gemiddelde Elo-rating van 3570, met een foutmarge van -36 tot 39. Dit suggereert dat de werkelijke rating ergens tussen de 3.534 (3570 – 36) en 3.609 (3570 + 39) kan liggen.

Toch is deze Elo-rating indrukwekkend en staat het in de wereldwijde top vier, wat zijn robuuste schaakcapaciteiten aantoont.

Conclusie

In de ingewikkelde wereld van het schaken vormt de mix van menselijk inzicht en AI-precisie een fascinerende dynamiek. De beste schaker ter wereld, Magnus Carlsen, belichaamt deze dynamiek door zijn vertrouwen in de inzichten van schaakmachines zoals Leela en Stockfish.

Carlsen’s menselijke intuïtie en onvoorspelbaarheid blijven echter een cruciale rol spelen. Deze mix van menselijk genie en machinale nauwkeurigheid is het kenmerk van modern schaken. Carlsen omarmt de inzichten die AI biedt en verkent tegelijkertijd unieke menselijke “edge-concepten”.

Terwijl schaakmachines ongekende scores blijven halen, gaat het spel nog steeds over het opmerkelijke potentieel van de menselijke geest.

Gerelateerde Begrippen

Maria Webb

Maria Webb is een ervaren contentspecialist met meer dan 5 jaar journalistieke ervaring en is momenteel technologiejournalist voor Business2Community en Techopedia, gespecialiseerd in artikelen over data. Ze heeft een speciale interesse in AI en posthumanisme. Maria's journalistieke reis omvat 2 jaar als statistisch journalist bij Eurostat, waar ze meeslepende datagerichte nieuwsartikelen maakte, en 3 jaar bij Newsbook.com.mt, waar ze lokaal en internationaal nieuws versloeg.