Trading psychologie uitgelegd: 7 tips voor emotieloos traden

Traders moeten een breed scala aan kennis hebben over verschillende gebieden. Dit omvat bijvoorbeeld het vermogen om snel en correct te analyseren, maar ook technische kennis. Een andere belangrijke factor is trading psychologie. In de volgende tekst leggen we in meer detail uit wat trading psychologie is, welke beslissingen het beïnvloedt en waarom het zo’n grote rol speelt.

Wat is trading psychologie?

Trading psychologie is de term die wordt gebruikt om emoties of gedragspatronen te verklaren die traders vertonen. Kort samengevat zijn dit mentale factoren. Trading psychologie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op het tradinggedrag. Het is daarom des te belangrijker om eventuele neigingen te herkennen en te beheersen.

Trading psychologie maakt onderscheid tussen emoties en stemmingen. Stemmingen blijven langere tijd bestaan en kunnen de trader beïnvloeden. Hebzucht of woede behoren tot de emoties die tot negatieve gevolgen kunnen leiden in trading. Angst daarentegen kan in sommige gevallen voorkomen dat beleggers te veel risico nemen.

Waarom is het belangrijk voor traders?

Traders die het psychologische aspect van hun handelingen begrijpen, traden niet volgens cognitieve biases of emoties. Zo hebben ze een betere kans om winst te maken of op zijn minst hun verliezen te minimaliseren.

Natuurlijk vereist dit dat traders zowel hun eigen persoonlijkheid als bepaalde neigingen in besluitvorming kennen, om deze uit te sluiten van hun besluitvorming. Degenen die hierin slagen, blijven kalm, beheerst en nemen beslissingen met een koel hoofd – en niet uit emotie.

Top 7 tips van experts voor traden zonder emoties

Hoe kunt u impulsieve emoties vermijden bij het traden? Dit is een centrale vraag wanneer u winst wilt maken of buitensporige verliezen wilt vermijden. Hieronder geven we een aantal tips van experts om te leren traden:

Identificeer uw eigen persoonlijkheidskenmerken

Dit is een essentieel punt. De trader moet weten hoe hij in elkaar zit. Is hij impulsief? Neemt hij graag risico’s? Of behoort hij liever tot de voorzichtige vertegenwoordigers van het vak? Dit zijn vragen waarvan de antwoorden een rol kunnen spelen bij bijvoorbeeld risicomanagement en het beheren van digitale valuta.

Ontwikkel een trading plan en houd je eraan

Wie zonder verstand of plan gaat traden, zal op de lange termijn geen positief saldo genereren. Als je verstandig wilt traden, heb je structuur en een duidelijke tradingstrategie nodig. Het belangrijkste is om je eraan te houden – zelfs als je er eigenlijk van zou willen afwijken.

Natuurlijk zijn aanpassingen van het plan mogelijk – maar deze moeten de uitzondering blijven en alleen worden gebruikt in bepaalde situaties.

Geduldig traden

“Geduld is een schone zaak”, luidt een oud gezegde. En het is precies dit geduld dat ook vereist is bij het traden. Als dingen niet goed gaan, moeten traders soms laten zien dat ze kunnen volhouden. Geduldig traden slaat op zijn beurt een brug naar de vorige tip van de expert: creëer een plan en houd je eraan. Geduld is niet in de laatste plaats een onderdeel van algemene discipline.

Wees flexibel

Hoe goed het ook is om een plan te hebben en je eraan te houden, het is ook belangrijk om flexibel te zijn en bij te sturen in geval van twijfel. De markt is soms erg snel in beweging en heeft een hele reeks verrassingen in petto. Soms moet je daarom een beetje afwijken van je plan en je aanpassen aan de omstandigheden.

Neem een pauze na een verlies

Verliezen kunnen zwaar te verwerken zijn voor de geest. Daarom is het zinvol om in dergelijke situaties een kleine pauze te nemen. Deze time-out kan om verschillende redenen gunstig zijn. Traders kunnen hun batterijen opladen en vrede sluiten met hun verliezen.

Daarnaast kunnen ze in deze tijd ook op zoek gaan naar gemaakte fouten en analyseren waar deze fouten zaten. Een pauze is dus ook een uitstekend middel om beter voorbereid te zijn op de volgende trading sessie.

Winsten accepteren

Winsten hoeven niet altijd groot te zijn. Natuurlijk is men blij met hoge marges, maar kleine positieve ervaringen kunnen ook goud waard zijn. Dit vergt echter van de trader dat hij of zij in staat is om winsten te accepteren – zelfs als ze misschien niet aan de verwachtingen voldoen. En uiteindelijk is elke winst, hoe klein ook, beter dan een verlies.

Houd een tradingslogboek bij

Foutenanalyse: Als je je tradingactiviteiten en de mogelijke effecten van psychologie onder de loep wilt nemen, moet je data verzamelen en documenteren in een tradinglogboek. Dit logboek bevat – als het goed en volledig wordt bijgehouden – niet alleen precieze informatie over winsten en verliezen, maar ook over mogelijke keerpunten – bijvoorbeeld wanneer een bepaalde emotie of stemming tot een beslissing heeft geleid of had kunnen leiden.

De basisvereisten zijn niet alleen volledigheid, maar ook eerlijkheid – vooral als het gaat om het vastleggen van mogelijke emoties en dergelijke.

Samenvatting

Al met al kan trading psychologie een enorme invloed hebben op trading succes. Degenen die hun persoonlijkheid correct kunnen inschatten en mogelijke zwakheden kunnen herkennen, hebben een voordeel: namelijk dat ze weten wanneer ze deze persoonlijke eigenschappen, emoties of stemmingen moeten laten verdwijnen.

Om zoveel mogelijk zonder emoties te handelen, zijn er een aantal dingen die een rol spelen, naast het inschatten van de eigen persoonlijkheid. Dit zijn onder andere aanpassingsvermogen, een concreet plan en het bijhouden van een trading logboek.

Gerelateerde Begrippen

Olga Artyushina

Ervaren schrijver en redacteur met meer dan 8 jaar ervaring in het creëren en lokaliseren van inhoud voor bedrijven in de IT- en financiële sector. Voordat ze haar professionele carrière begon, studeerde Olga internationale bedrijfscommunicatie aan de SDI International University in München. Haar passie voor informatietechnologie bracht haar uiteindelijk in dit vakgebied. Olga schrijft, vertaalt en controleert momenteel verschillende tekstmaterialen over het onderwerp blockchain en cryptocurrency.